tag
Forsiden Oppdag islam Profeten Glemt kunnskap Søk

Hjernen


Det er en interessant referanse til hjernen i Koranen. Allah åpenbarte at det var en viss person som forbød Muhammad (fred være med ham) i å si sinn salah i Kabah. Allah sier i surah Al-Alaq:

"Nei, sannelig, hvis han ikke slutter, skal vi ta ham i luggen, En løynaktig, syndefull lugg! "(96:15-16)

Spørsmålet som må stilles er hvorfor Koranen beskriver fordelen av hodet som løynaktig og syndeful? Hvorfor sier ikke Koranen rett og slett av vedkommende er syndig og lyver? Er det noe sammenheng mellom fordelen av hodet og det å lyve og å være syndig?


 
Bilde 1: Frontlappen er lokalisert i fronten av cerebral cortexen

Boken, "Essentials of Anatomy & Physiology" skrevet av Seeley sier

"Motivasjon og innsikt for å planlegge og initiere bevegelser foregår i forreste del av frontlappen, d.v.s. prefrontal området..."

Samme  boken hevder også følgende:

"det prefrontale området er også kjent for å være den funksjonelle sentra for aggresion... " (s. 211)

En studiehåndbok av A.C. Guyton "Medical Physiology" hevder på side 656:

"Viktigheten av prefrontal cortex (hjernebarken (omtrentlig) i fremre del av hjernen), i å kontrollere aktiviteter mht. moralsk lov er godt fremvist når denne delen av hjernen ødelegges. Vedkommende reagerer truende til liten grad av provokasjon, og mister mest sannsynlig mange av sine moralske oppfatningner."

Følgelig er frontlappen ansvarlig for plannlegging, motivering og initiering av væremåte (bra eller dårlig). Den er også ansvarlig for moralsk oppførsel som for eksempel å fortelle sannheten eller å lyve. Dermed kan man konkludere at forr delen av hodet kan lyve og være syndig slik Allah beskriver den i 96:16 "en løynaktig og syndefull lugg!" Vitenskapen har funnet ut av dette nylig. Det var ikke før 1930 tallet at vitenskapsmenn fant ut funksjonen av denne delen av hjernen. Koranen pekte på det allerede fjorten hundre år i forveien.


‹‹ Tilbake


 

Aktuelt

Tarawih – Hvor mange rak`at er sunnah?
I senere tid er det blitt et stadig mer populært synspunkt å tro at sunnah er å be 8 rak`at tarawih, og at 20 rak`at er ...

 
  Les mer  

Nye bønnetider fra IRN

IRN har utgitt nye standardiserte bønnetider for Norge. Se bønnetidene her


Bønnetider på iPhone og Android

 

Mest delt på Facebook
Copyright © 2008 - 2019